Baza wiedzy

Zalety serów długodojrzewających i pleśniowych

Dlaczego ser długodojrzewający jest wartościowy?

Sery długodojrzewające posiadają wysoką zawartość witaminy K2, która przyczynia się do zdrowia układu krążenia i kości. Są szczególnie bogate w probiotyki. 8 korzystnych enzymów w surowym mleku pozostaje nienaruszonych podczas procesu dojrzewania (enzymy zwiększają wchłanianie żelaza i wspomagają rozkład tłuszczu). Ser dojrzewający zawiera wysokie stężenie niezbędnych składników odżywczych: wapnia, fosforu, cynku, witaminy A, ryboflawiny, witaminy B12 oraz wysokiej jakości białka. Sery dojrzewające mogą być spożywane przez osoby nietolerujące laktozę, ponieważ na etapie produkcji serów następuje naturalny jej rozpad.

Dlaczego ser pleśniowy jest wartościowy?

Sery pleśniowe to skarbnica łatwo przyswajalnego przez nasz organizm białka. Są także cennym źródłem fosforu i wapnia, stanowiących podstawowy budulec zębów oraz kości. W swoim składzie sery pleśniowe zawierają witaminy: A, B (witamina B1, B2, B3, B6 i B12), D, E i K. Są również bogate w sole mineralne - fosfor, magnez, potas, sód i wapń, czyli elektrolity odpowiadające za prawidłowy przebieg większości procesów w naszym organizmie, między innymi za prawidłową pracę mięśnia sercowego.