Baza wiedzy

Zalety serów długodojrzewających

„Sery żółte to jeden z niewielu pełnowartościowych produktów spożywczych, dostępnych w ofercie handlowej. Oprócz białka o wysokiej wartości odżywczej (porównywalnej z białkami mięsa) zawierają tłuszcz mlekowy (o unikalnym składzie i wyjątkowym prozdrowotnym działaniu), komplet witamin, związków mineralnych i pierwiastków śladowych. Doskonale zbilansowane (zgodnie z zapotrzebowaniem organizmu człowieka), pod względem składu i proporcji poszczególnych składników, są najlepszym źródłem biodostępnego wapnia. Mleko i sery są składnikiem diety człowieka od tysięcy lat. Dzięki ewolucji nie tylko enzymy układu trawiennego, ale co ważniejsze również układ odpornościowy stały się kompatybilne z ich składnikami.”

prof. dr hab. Grażyna Cichosz z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie

Dlaczego ser długodojrzewający jest wartościowy?