Posiada zwartą jednorodną strukturę oraz wyjątkowy, owocowo-orzechowy, wyrazisty smak.
Dojrzewa minimum 12 miesięcy.
Ser Marszowicki to ser typu szwajcarskiego sera Gruyère, wytwarzany z mleka krowiego pasteryzowanego, zaliczany jest do serów twardych podpuszczkowych. Posiada zwartą jednorodną strukturę, oraz wyjątkowy, lekko słodki, owocowo-orzechowy smak, który w miarę dojrzewania staje się coraz bardziej wyrazisty i złożony. Można też w nim wyczuć lekkie pikantne nuty.
Sery z Marszowic są wytwarzane od wielu lat w oparciu o receptury i doświadczenie francuskich serowarów z Les Monts de Joux.
Ser Marszowicki ma szerokie zastosowanie. Świetnie komponuje się na desce serów, wśród suszonych owoców i orzechów, ale również w towarzystwie wędlin. Dzięki temu, że świetnie się topi, uważany jest za jeden z najlepszych serów do zapiekania i gotowania. Doskonale smakuje z kieliszkiem białego lub czerwonego wina oraz jako ser do przygotowania fondue.
Przykładowe zastosowanie sera Marszowickiego:
- wyśmienity do zapiekanek oraz do klasycznych tostów
- rewelacyjny do serwowania ze świeżymi i suszonymi owocami, konfiturami oraz orzechami
- koniecznie jako dodatek do kurczaka i cielęciny w daniach kuchni francuskiej
- w postaci tartej nadaje się do sałatek i makaronów
- fantastyczny do zup oraz sosów
- pięknie komponuje się z winem czerwonym, pasuje także do win musujących
- idealny jako element deski serów