Ser Marszowicki

Ser Marszowicki

Posiada zwartą jednorodną strukturę oraz wyjątkowy, owocowo - orzechowy i kwiatowy smak.

Dojrzewa minimum 12 miesięcy.

Ser Marszowicki to ser typu szwajcarskiego sera Gruyère wytwarzany z mleka krowiego pasteryzowanego, zaliczany jest do serów twardych podpuszczkowych. Posiada zwartą jednorodną strukturę, oraz wyjątkowy, lekko słodki, owocowo-orzechowy smak, który w miarę dojrzewania staje się coraz bardziej wyrazisty i złożony. Można też w nim wyczuć lekkie pikantne nuty.  

Sery z Marszowic są wytwarzane od wielu lat w oparciu o odnalezione receptury i doświadczenie francuskich serowarów z Les Monts de Joux.   

Ser Marszowicki ma szerokie zastosowanie. Świetnie komponuje się na desce serów, wśród suszonych owoców i orzechów, ale również w towarzystwie wędlin. Dzięki temu, że świetnie się topi, uważany jest za jeden z najlepszych serów do zapiekania i gotowania. Doskonale smakuje z kieliszkiem białego lub czerwonego wina oraz jako ser do przygotowania fondue.

Przykładowe zastosowanie sera Marszowickiego: