Ser Szlachetny

Ser Szlachetny

W smaku zbliżony do włoskiego Parmezanu. Należy do twardszych serów o jednorodnej strukturze i wyrazistym głębokim smaku. 

Dojrzewa minimum 12 miesięcy.

Ser Szlachetny to ser typu włoskiego sera parmezan, wytwarzany z mleka krowiego pasteryzowanego. Zaliczany jest do serów twardych podpuszczkowych. Jest serem o jednorodnej strukturze, a na tle innych serów podpuszczkowych wyróżnia go twarda konsystencja. Cechuje się charakterystycznym, świeżym, owocowym i lekko pikantnym smakiem, z nutą słodkiego ananasa. Jest zwarty, a zarazem kruchy i grudkowaty.

Sery z Marszowic są wytwarzane od wielu lat w oparciu o odnalezione receptury i doświadczenie francuskich serowarów z Les Monts de Joux.

Ser Szlachetny doskonale pasuje do wina. Świetnie komponuje się na desce serów, ale przede wszystkim doskonale nadaje się do tarcia, dzięki czemu zyskał ogromną sławę jako nieodłączny towarzysz dań kuchni włoskiej, gdzie wraz z pomidorami i bazylią tworzy zgrane trio aromatów.

Przykładowe zastosowanie sera Szlachetnego: