Ser Szlachetny

Ser Szlachetny

W smaku zbliżony do włoskiego Parmezanu. Należy do twardych serów o jednorodnej strukturze i intensywnym smaku. 

Dojrzewa minimum 12 miesięcy.

Ser Szlachetny to ser typu włoskiego sera parmezan, wytwarzany z mleka krowiego pasteryzowanego. Zaliczany jest do serów twardych podpuszczkowych. Jest serem o jednorodnej strukturze, a na tle innych serów podpuszczkowych wyróżnia go twarda konsystencja. Cechuje się charakterystycznym, świeżym, owocowym i lekko pikantnym smakiem, z nutą słodkiego ananasa. Jest zwarty, a zarazem kruchy i grudkowaty.

Sery z Marszowic są wytwarzane od wielu lat w oparciu o receptury i doświadczenie francuskich serowarów z Les Monts de Joux.

Ser Szlachetny doskonale pasuje do wina. Świetnie komponuje się na desce serów, a przede wszystkim doskonale nadaje się do tarcia, dzięki czemu zyskał ogromną sławę jako nieodłączny towarzysz dań kuchni włoskiej, gdzie wraz z pomidorami i bazylią tworzy zgrane trio aromatów.

Przykładowe zastosowanie sera Szlachetnego: